Waarom AbusePlatform.nl

Abuse verminderen bij Nederlandse hosters

Verschillende sectororganisaties zoals DINL, DHPA, ISPConnect, NBIP en andere belanghebbenden namen actief deel aan verschillende publiek-private initiatieven ter bestrijding van online abuse. Daar zijn genoeg voorbeelden van: denk aan projecten als ‘Platform informatie veiligheid’ (PIV), de werkgroep NTD, de Abuse Internet Exchange / AbuseHUB, Abuse.io – om er maar een paar te noemen.

Het gebruik van AbuseHUB door access providers bijvoorbeeld heeft voor een flinke afname van botnetactiviteiten vanuit consumentenapparatuur gezorgd.  Maar los daarvan is online abuse in Nederland is nog nauwelijks afgenomen.

Niemand is immuun

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat daardoor nu maar liefst zo’n 40% van online abuse afkomstig is van netwerken van hosters en cloudproviders. Botnetactiviteit, misbruik en CAM (Child Abuse Material, ofwel kinderporno). Lekke fileshares, niet-gepatchte servers en kwetsbaarheden in allerlei soorten platforms zijn hier meestal de oorzaak van. Zonder dat hosters het weten worden die exploits gebruikt voor het uploaden van onrechtmatige content, voor botnets en voor andere illegale online activiteiten.

Dus in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt die abuse niet veroorzaakt door enkele rotte appels. Het komt dus overal voor. De meeste hosters zijn zich niet bewust van die situatie. Ondanks de feiten denken ze dat hun netwerken schoon zijn en dat het misbruik dus wel ergens anders vandaan moet komen. Maar de feiten liegen er niet om. Bijna niemand is immuun!

Verbetering is hard nodig

Nederland scoort daardoor helaas erg hoog op internationale misbruiklijsten. Ondanks alle initiatieven die we ondernemen is die ranking nog steeds te hoog, vinden we. Dat geeft Nederland een slechte reputatie, die onze positie als digitale toegangspoort en veilige plek om online zaken te doen kan schaden.

Dat maakt de overheid nerveus. Met regelmaat klonk in de verkiezingstijd (en ook daarna) de roep om internetvrijheid aan banden te gaan leggen. Als sector geloven we dat we zelf kunnen zorgen voor schone netwerken en servers.

Er is daarom maar één mogelijk antwoord op dit probleem: onze prestaties als sector op het gebied van abusebestrijding moeten drastisch verbeteren. AbusePlatform.nl is hiertoe een gezamenlijke stap – voor en door de internetsector.

AbusePlatform.nl is onderdeel van het project Abuse 2.0, een initiatief van AbuseIO, ECP, DHPA, DINL, ISPConnect, NBIP, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, SIDN en vele anderen.